Leírás

Akoya

A kollekció több természetes alapanyagból készült, mint a Szizál, a juta vagy az akoya gyöngy.

Az akoya gyöngyről:

Az ókorban kezdődött el az intenzív gyöngyhalászat Kína és Japán partjai mentén. A japán partjai mentén tenyésző Pinctada martensii kagylóban termő akoya gyöngy ritkán nő 7 mm-nél nagyobb átmérőre. Évezredekkel később ebben a kagylóban sikerült először ipari módszerekkel gyöngyöt tenyészteni. Leginkább különleges fényének köszönhető népszerűsége.

Szizál szálról:

Az agávefélék (Agavaceae) családjába tartozó, levélrostot szolgáltató termesztett növényfaj. Közép-Amerikában őshonos, ahol rostját már Amerika felfedezése előtt használták. A levélrostból leggyakrabban kötelet és zsineget készítenek, fonás nélkül készült szálaikból azonban textíliát is szőnek. A világtermelésben első helyen áll a szizál, a Bombay-kender és a mexikói szizál agávé. A termesztési és feldolgozási módszerek korlátozottsága, valamint a szintetikus rostokból készített kötéláruk elterjedése miatt sok potenciálisan hasznosítható levélrost marad feldolgozatlanul.

Juta

Az indiai corchorus (l. Boglarrózsa és Jutalen) családhoz tartozó kétlaki növény rostszála.
A jutát sokféle árucikk készítéséhez használják. A jutaszőnyeg és az imaszőnyeg Keleten éppoly gyakori, mint a juta fonák szőnyeg világszerte. A juta legnagyobb felhasználási területe a zsákvászonkészítés. A jutazsákokat gabona, zöldség, gyümölcs, liszt, cukor, állati takarmányok és más mezőgazdasági termékek szállítására és tárolására használják. A jutarostokból zsinórokat és durva köteleket egyaránt készítenek.
Magyarországon jutából készül a zsákvászon.

A szizál szálak háromféle formában jelennek meg: természetes formában és színben; fémes csillogású, finom szövésben; klasszikus virágmintában, amire arany leveleket nyomtak (sárga vagy fehérarany színekben).

A juta tartalmú tapéta szaténborítást kapott, egyszínű vagy kétszínű változatban, néhol csillogó szálakkal összefonva.

Az akoya gyöngy két variációja: a durvább szerkezetű vermikulit és a csillámdarabkák.

A színek a természetes árnyalatoktól (gyöngy, vászon, szalma, dohány, krémszín), a merész színekig (fukszia, lila, viola, méregzöld) változnak, arany, bronz, réz vagy ezüstös fénnyel.

Technikai jellemzők

Szélessége: 90 – 92 cm
Magassága: Nincs fix magassága, egész méterenként kapható
Összetétele: Sisal / Juta / Kövek vlies alapon

Figyelem! Felrakáskor a természetes anyagokra jellemzően, az illesztések látszanak!

Minták